Logo hvit

JULEFRED 2023 – Jula trenger ikke være perfekt – bare den er ekte.

Tradisjonskonserten Julefred.

Jeg får stadig høre det. "Det blir ikke jul uten at vi har vært på jule-konserten din Jardar"
Å jeg blir glad for å høre det. Det betyr at jeg har gjort noe rett i løpet av de 22 årene jeg har sunget jul for folk. Jeg startet med å ha en konsert sammen med Kristine Henriksen Sørbøe, og Tor Egil Braseth i det herreens år, 2000. Dette gjorde vi fordi det var så mye fint å synge, og fordi vi hadde veldig lyst til å lage en ny julekonsert. En forestilling som var så variert at vi kunne favne bredt, og at alle skulle finne noe de likte og fant julestemning i. Det var en konsert jeg ville fortsette med. Det ble så god stemning, og folks øyne og hjerter som man faktisk ser og merker der jeg står, gir energien som får meg til å fortsette med nettopp dette, år etter år. Det blir egentlig bare mer og mer spennende for hvert år. Klarer jeg finne veien inn i folks Jule-hjerte. Det er det bare de som er tilstede som kan svare på, men jeg er rimelig sikker på at jeg hadde fått hørt det, skulle jeg mislykkes. Men jeg er ikke så bekymret for det. Nettopp fordi jeg fortsatt genuint elsker å synge julekonserter. Og når jeg har med fantastiske musikere, og mine utrolig flinke døtre på tur, så skal det mye til for at det ikke blir svært bra. (Såpass må jeg kunne si når jeg skal skryte av meg selv 😘) 

Men jeg streber alltid etter det perfekte på mange vis. Ikke at det skal være så silkeglatt, og pretensiøst som mulig, men at man i løpet av konserten skal kunne kjenne å ta på julestemningen. Du vet den dær kriblende følelsen av spenning, stress, forventinng, glede, kos og så videre. Det er mange som søker det perfekte i jula. Det perfekte treet, det perfekte vinduet, det perfekte glansbildet av juleribba og det mest spektakulære julehuset. Men nå er det ikke det Jula handler helt om. Jula trenger ikke være perfekt. Vi ser uro på flere steder i verden, renter og priser som stiger, inflasjon, sult, politikere som er uærlige, ja mye styr og kaos. Midt oppe i dette feirer vi jul. Vi feiret jul i krigsårene i 1940-45 også, har det blitt meg fortalt. Jeg tror ikke man var så opptatt av det perfekte da. Jeg tror det er mye viktigere å sørge for at Jula blir ekte. Hva er en ekte jul for deg? Kanskje er det for deg streben etter det perfekte. Men jula representerer ikke det perfekte. Uansett hva du tror på i forhold til Julenisse, Jesusbarn, engler, og flygende snømenn. 

Livet som artist er ikke en perfekt verden. Når Jula kommer er jeg ganske sliten, og noe medtatt i kropp og hode. (Lykkelig men sliten). Da er det er vanskelig å skulle jage det perfekte. Men så blir kanskje julematen ikke perfekt, og treet ser ikke ut som det i "se og hør" eller på slottet. Neida, det har mange farger, og girlandere av ulik leverandør. Det har den julepynten som sønnen lagde da han var 8, og den julekurven som Sunniva lagde på hobby-verkstedet på søndagsskolen. Det er ikke perfekt. Men det er vårt, og det er ekte. Vi har innført en ny tradisjon. Nei ikke de fineste klærne og de mest striglede ungene. Vi har Pizza og Pysjamasdag. 2 juledag i familien er det ulovlig å ta på penklær. Skal du ut tar du uteklærne over dressen, slik at du er klar i habitten idet kjeledressen kommer av. Da ligger vi henslengt i sofaen til vi blir sultne nok til å orke lage oss pizza. (Selvfølgelig hjemmelaget - ingen grandis her) Det er ingenting som ligner det perfekte- men det er ekte, og det er jul for meg og min familie. Hva er en ekte jul for deg. Jeg startet med å si at mangee vil på Julefredkonsert i desember for å holde tradisjonen ved like. Jeg kan ikke love den perfekte julekonsert, MEN jeg kan love at alle vi som er fremme i kirken, skal levere en EKTEFØLT, julekonsert hvor vi håper du opplever både gåsehud, latter, tårer, ettertanke og selvfølgelig juleglede.