Logo hvit

Skal endelig få feire jul igjen!

Det finnes ikke ord for å beskrive hvor mye jeg gleder meg til årets julekonserter. Heldigvis er det slik at der ordene blir for få, finnes det toner og harmonier som bare venter på fylle kirker og kulturhus i Nord. Vi var mange som trodde at jula i fjor skulle bli den første vanlige etter pandemien, men midt i desember kom nye restriksjoner – og atter en gang måtte tradisjonen vike for restriksjonen. Jeg gleder meg til endelig å se deg igjen! Se øynene dine, fjeset ditt, og kjenne på energien som vi sammen kan skape gjennom musikken.

Det å få lov til å skape både juleglede og julestemning i en ellers så opprørt verden, det er en takknemlig og ærefull oppgave, som jeg alltid har tatt på største alvor. Motivet for å ha julekonsertene er kanskje blitt enda tydeligere for meg gjennom pandemien: Vi trenger nemlig jula. Uten tradisjonene rundt jula står vi – kanskje spesielt her i nord – litt maktesløse og alene midt i mørketida. For meg er ikke en julekonsert bare en julekonsert. Det er heller en mulighet for å lokke frem gode minner som folk trenger, det er en mulighet til å gi folk felles opplevelser, og det er ca. halvannen time hvor folk kan få sitte ned, senke skuldrene og fylle opp kontoen med julestemning. Dette ansvaret var jeg selvsagt klar over 2001 da jeg avholdt min aller første julekonsert, men på i løpet av disse 20 årene som har passert siden da, kan jeg enda stå inne for at jula en tid jeg virkelig gleder meg til, og min juleturné er mer enn bare noen konserter.

Et mildt sagt kaotisk år i rekken av kaotiske år, går mot slutten. Derfor tror jeg det er ekstra viktig i år å faktisk komme sammen igjen, og finne tilbake til roen i det som gjorde godt for oss før. Et godt sted å starte kan være gjennom å høre tradisjonelle julesanger og vakker musikk, gjort av artister og musikere som bare ønsker at du skal få gå hjem med julestemning.

Gjennomførte alle konserter

2021 var et svært tøft år. Jeg bruker alltid å si at jeg lander på beina, men restriksjonene som kom midt i turneen i fjor, gjorde jobben ekstra tung. Selv om det var en pandemi, så valgte jeg og musikerne mine å avholde alle planlagte konserter, både i 2020 og i 2021. Det ble mange, mange konserter med 50 publikummere. Vi koste oss med konsertene vi holdt, men det var noe sårt og uvant i det å spille for delvis tomme benker. Det føltes riktig for oss å gjennomføre, fordi vi står han av, og fordi jeg alltid vil strekke meg så langt det går for å holde det jeg lover, også konserter. Men dette kostet det mye, og gjør at jeg ser ekstra frem imot denne jula.

Jeg er også utrolig glad for at alle musikere som var med i fjor ønsket å være med i år også. Årets kapellmester og pianist er selveste Tor Egil Braseth, og sammen med Svein Schultz på bass, Thomas R. Larsen på gitar og Martin Lien på perkusjon, er vi allerede i gang med å spille oss inn, i det som blir ett av årets høydepunkt for oss som musikere. Repertoaret er nesten helt på plass, og det kommer som alltid til å bli både variert og stemningsfullt.

 

Familien er med

Det er ikke noe hemmelighet at hele familien er spesielt glad i jula. I år skal juleturneen min samkjøres med forestillinga «snøfall» på Hålogaland teater, hvor min yngste sønn Kristian (11 år) spiller rollen som Pil. Det blir spesielt når jeg står på scenen i Lyngen 10. Desember, vel vitende om at sønnen min står på scenen i Tromsø, attpåtil på min egen fødselsdag. Jeg er heldig som har dem alle med meg på laget, også på egne konserter både på scenen og bak kulissene. Gullstrupene Sunniva Hamnes Eid og Rebecca Hamnes Johansen, mine to eminente døtre, er selvsagt på plass i Ishavskatedralen som alltid. Og selv om det blir ikke jul uten å ha jentene mine med, så ligger det flere grunner bak en kun de egoistiske – disse to bidrar til at konserten får et enda større spekter av vokalprestasjoner, enda mer variasjon og ikke minst makeløs koring. Denne gangen har jeg fått dem med meg på hele turneen, både i november og desember.

Stedene som får besøk i år er:

 • Skjervøy
 • Storslett
 • Myre
 • Boden (Sverige)
 • Fauske
 • Bodø
 • Grovfjord
 • Honningsvåg
 • Ringvassøy
 • Lyngen
 • Finnsnes
 • Narvik
 • Tromsø. Selvfølgelig avsluttes turneen slik den alltid gjør i «hjemkirka», Ishavskatedralen, 16/17/18 og 22 desember.

Billetter finner du på www.jardarjohansen.no/julefred/